USK

ZABRINUTI I SAMI HUMANITARNI RADNICI: SIROMAŠTVO I EGZISTENCIJALNI MINIMUM DANAS SU SKUPLJI DVOSTRUKO

  • Sveukupno 400 paketa za isti toliki broj porodica koji su u stanju socijalne potrebe podijeljen je danas u prostorijama dobrotvornog društva ‘Merhamet’ u Bihaću. Potreban iznos za ovo osigurao je Grad Bihać i jedna domaća kompanija. Ono što zabrinjava i same humanitarne radnike jeste da je za isti paket namirnica u odnosu na  prošlu godinu potrebno dvostruko više sredstava. U isto vrijeme pomoć traži sve više porodica, koje s vrlo niskim ili nikakvim primanjima ne mogu sebi osigurati egzistencijalni minimum…

BIHAĆ, 30. augusta – Ago Halilagić, 60-ogodišnjak iz MZ Izačić autobusom je došao u Bihać kako bi u Merhametu preuzeo paket s osnovnim životnim namirnicama. Ovakva vrsta pomoći više mu je nego dobro došla jer nakon što je firma u  kojoj je radio otišla stečaj, još nema pravo na penziju. Danas  živi samo od primanja Centra za socijalni rad, što je na visoke cijene hrane i ogrjeva svakako nedovoljno. Kako sam kaže teško živi, a treba osigurati drva za ogrjev koja su preskupa čime je čekanje zime još teže.

U bihaćkom Centru za socijalni rad već su u vrijeme pandemije imali povećan priliv zahtjeva novih korisnika, dok se i sad  javljaju oni koji  zbog poskupljenja ne mogu sebi osigurati osnovne životne potrebe. Kako smo imali priliku saznati u spomenutoj ustanovi, Centar ne daje pakete prehrambenih artikala ali na bazi dobre saradnje sa Udruženjem i Crvenim križem dostavljaju im spiskove njihovih korisnika kojima se onda dostave i paketi sa hranom i drugim potrebnim artiklima za život. Trenutno, kako navode, najviše se traže sredstva za liječenje i ogrjev.

Uz ovu ustanovu i ‘Merhamet’ s njegovom javnom kuhinjom prva je adresa na koju se obraćaju oni koji trebaju pomoć. Primjetno je povećan rast broja porodica koje ne mogu preživjeti od vlastitog rada. Ono od čega strahuju jeste da će biti još teže s dolaskom jeseni i zime kada nema sezonskih poslova. Uz nezaposlene najugroženija kategorija društva su penzioneri s najnižim penzijama. Nije im lako, ali su navikli na malo, ističe Fatima Zečaj.

Priču donosimo u TV Dnevniku u 19,00 sati…

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.