USK

USK: NEMA KOMESARA, NEMA NEZAVISNOG ODBORA ZA NJEGOVO IMENOVANJE, POLITIČKA VOLJA POD UPITNIKOM…

  • Novim Pravilnikom o činovanju, o policajcima su uskraćena određena prava – tako tvrde u Sindikati policije USK-a. Sa druge strane ministar unutrašnjih poslova Kantona kaže, Pravilnik je nama je došao iz policijske uprave, odnosno kancelarije komesara. A Unsko-sanski kanton je već drugi mjesec bez komesara, ali i naznake kada bi ga mogao imati. Podsjetimo, Nezavisni odbor za izbor policijskog komesara – ne postoji…

BIHAĆ; 29. novembra – Unsko-sanski kanton je već drugi mjesec bez policijskog komesara. Procedura za izbor novog nije ni pokrenuta, a nije ni izvjesno kada će biti pokrenuta sa mrtve tačke. Naime, komesara imenuje Nezavisni odbor za izbor komesara, a Odbor zastupnici u Kantonalnoj skupštini, jer se radi o skupštinskom tijelu. Nedavno je objavljen konkurs za članove ovog Odbora i to nije prvi put da je raspisan.

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK-a kaže da je završena procedura, da ima dovoljan broj prijavljenih kandidata, tako da ako bude političke volje, doći će se i do imenovanja Nezavisnog odbora i onda će se moći pokrenuti sve ove aktivnosti raspisivanja konkursa za imenovanje novog komesara Uprave policije. Zašto to nije već urađeno u proteklom vremenu ministar objašnjava političkim odnosima na prostoru USK-a.

Policija nije obezglavljena, dodaje Kljajić, imenovan je vršilac dužnosti na ovu funkciju do izbora novog komesara. Međutim, sami policajci pamte period kada nisu imali komesara prije nekoliko godina, te problema s kojima su se tada susretali.

Mahmut Alagić, predsjednik sindikata Policije USK-a upozorava na trenutno stanje – nepostojanje institucije, tj. neprovođenjem obaveznih zakonskih procedura za izbor policijskog komesara dovodi se Upravu policije u jednu vrlo opasnu situaciju da policijski službenici i dodatno budu derogirani u svojim pravima.

O aktuelnoj temi više i šire govorimo u večerašnjem izdanju TV Dnevnika…

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

error: Content is protected !!