USK

SJEĆANJA NA 5. AUGUST – DAN KADA JE U BIHAĆKI OKRUG STIGLA SLOBODA

  •  Nakon 1201 dana opsade, 5. augusta 1995. godine deblokiran je tadašnji Bihaćki okrug.

BIHAĆ, 05. augusta – S četvrtog na peti august, 1995. godine, u tri sata ujutro, pripadnici 5. Korpusa A RBIH krenuli su u probijanje obruča na dijelu hrvatske teritorije, odakle su stacionirane jake snage srpskog agresora, svakodnevno granatirale građane Bihaća.

Bio je to žestok prodor pripadnika 5. Korpusa s bosanskohercegovačke strane koji će u naredna dva dana osloboditi okupirana rubna hrvatska sela.

Tog 5. augusta u jutarnjim satima u Grabovcu, na cesti Rakovica – Plitvička jezera, spojili su se s Hrvatskom vojskom. Dan kasnije dogodio se, sada već historijski susret ratnih vojskovođa Hrvatske vojske i 5. Korpusa Armije RBIH nakon čega su se povukli na državnu granicu, a potom oslobodile znatan dio bh. teritorija od paravojske tadašnje samozvane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, odnosno snaga Fikreta Abdića.

Borba tog petog augustovskog dana u svim vojnim analima ostat će  zabilježena kao dan kada je u bihaćki okrug stigla sloboda.

Svega ovog, s ponosom se prisjećaju brojni učesnici akcija, borci i komandatni.

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.