USK

SIROMAŠTVO KUCA NA VRATA ZABORAVLJENIH: SINDIKALNA POTROŠAČKA KORPA ‘LETI U NEBO’

  • Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za august 2022. iznosi 2.900,63 KM i za 232,31 KM je skuplja u odnosu na juli iste godine. Inače, prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za juni 2022. iznosila je 1.115 KM, što je posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku…

BIHAĆ, 16. septembra – Minimalna plata prema odluci Vlade F BiH iznosi 543 KM, dok je minimalna penzija isplaćena u septembru iznosila 445 maraka. Ovi novčani iznosi ne pokrivaju ni 20% potrošačke korpe. Cijene namirnica vrtoglavo rastu, tako da i osnovne životne namirnice za građane sa ovim primanjima postaju luksuz. Mnogi građani su pred nemogućom misijom, jer sa oskudnim sredstvima treba podmiriti sve račune i potrebe koje svakodnevno imaju.

Mogu li  Bosanci i Hercegovci preživjeti njemačke cijene sa bosanskim platama, pitanje je kojima bi se trebali baviti svi nivoi vlasti u našoj zemlji, tim više što se očekuje i dalji  rast cijena do kraja godine, pitanje je svih pitanja. Više cijene namirnica, donose i veći PDV koji se slijeva u budžetske kase države, ali koliko će država imati sluha za nemoguću misiju pred kojom su mnogi, pokazat će se nakon izbora.

Više o ovoj aktuelnoj temi donosimo u TV Dnevniku…

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.