USK

SANSKI MOST: NAČELNIK HASANBEGOVIĆ PODRŽAVA RADNIKE ALI I NUDI POMOĆ VLASNICIMA FIRME ‘REMUS’ U RJEŠAVANJU PROBLEMA

  • Radnici austrijske firme ‘Remus’ koja ima pogon za proizvodnju dijelova u autoindustriji u Sanskom Mostu danas su stupili u štrajk. Razlog ovakvog postupka su izuzetno niske plaće koje u ovom trenutku, prema riječima uposlenika, iznose 840 maraka s toplim obrokom. Ističu, ovo je izuzetno težak posao za koji su slabi plaćeni, iako je godišnji prihod ove firme preko 30 miliona maraka…

SANSKI MOST, 17. juna – Dolazak austrijske firme ‘Remus'u Sanski Most prije deset godina dočekan je s velikim oduševljenjem tadašnjih vlasti koji su obilazili pogone u kojem su se tad zaposlili prvi radnici. Njih 50 tada je počelo s radom u prostorijama nekadašnje firme ‘Encom’, a investicija je iznosila milion i po maraka. S vremenom se ova kompanija proširila na 5.000 kvadratnih metara u kojoj radi 300 radnika. Oni su danas, nezadovoljni preniskim plaćama stupili u štrajk. Podršku im je dao i načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović koji je radničke zahtjeve ocijenio realnim i ljudskim.

Firma koja proizvodi dijelove za gigante poput Mercedesa, BMW i Porsche-a, veliki dio svoje proizvodnje iz Austrije preselili su u Sanski Most gdje su uposlili veći broj radnika. Izuzetno je to važno za manje općine kao što je Sanski Most, smatra načelnik Hasanbegović koji je uz podršku radnicima ponudio pomoć vlasnicima pri rješavanju ovog problema.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

error: Content is protected !!