USK

OPASNA I ŠTETNA KOROVSKA BILJKA: POLJOPRIVREDNI ZAVOD USK U KAMPANJI ‘ZAUSTAVIMO AMBROZIJU’

  • Poljoprivredni zavod USK, u saradnji sa kantonalnim Zavodom za javno zdravstvo, već godinama provode kampanju borbe protiv ambrozije, korovske biljke koja ima višestruko štetan uticaj kako na zdravlje ljudi, ali i na poljoprivrednu proizvodnju… 

BIHAĆ, 18. augusta – “Zaustavimo ambroziju”, poruka je ovogodišnje kampanje Poljoprivrednog zavoda USK-a kojom pozivaju građane da uništavaju ovu iznimno opasnu i štetnu korovsku biljku koja egzistira od maja do oktobra a emisija polena je u periodu od jula do početka oktobra. Unsko-sanski kanton zajedno s Hrvatskom i Mađarskom u Europi ima visoku koncentraciju polena ambrozije.

U Poljoprivrednom zavodu svake godine mjere koncentraciju pomoću aparata postavljenog na krovu Meteorološke stanice u Bihaću. Prema riječima Tanje Veladžić, stručne savjetnice u Poljoprivrednom zavodu USK-a oni i ove godine preporučuju svim alergičnim osobama, odnosno, svima koji su osjetljivi na koncentraciju polena ambrozije, da obrate pozornost na svoje zdravlje, da se zaštite, da se manje kreću u toku vjetrovitog vremena jer je tad ustvari, koncentracija polena najveća.

Ambroziju je najbolje uništavati mehanički i hemijski ali i agrotehničkim mjerama kada je biljka u fazi rasta i mala. Obično se to radi čupanjem iz zemlje u rano proljeće. Iz Zavoda za javno zdravstvo USK-a apeluju na alergične građane da se zbog koncentracije ovog polena zaštite na način da se ne kreću na mjestima obraslim ambrozijom i da ne izlaze u vrijeme kada je koncentracija polena u zraku najviša, a to je u rano jutro, između pet i deset sati.

O problemima koje donosi ambrozija u svakodnevnom životu ljudi više i šire govorimo u TV Dnevniku…

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.