USK

OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA OD SLAMANJA FEBRUARSKE OFANZIVE NA BIHAĆKI OKRUG

BIHAĆ, 11. februara – Na Hasinom vrhu danas je obilježena 29. godišnjica od slamanja neprijateljske „Februarske ofanzive 94.“. Ovom ofanzivom neprijatelji su tokom posljednjeg rata htjeli zauzeti hidrocentralu Kostela. Nisu uspjeli. Htjeli su presjeći komunikaciju Bihać-Cazin, nisu uspjeli. Htjeli su borce svih brigada bihaćkog džepa poraziti-nisu uspjeli.

Naprotiv, poraženi su u odbrambeno oslobodilačkom ratu, od vojske koja baš u tom periodu 1994. godine nije imala dovoljno naoružanja, ali jesu imali šta za odbraniti-svoju djecu, porodice, grad, državu. I ništa im nije bilo teško, jer svjesni su bili-sloboda ima svoju cijenu.

Iz Organizacionog odbora i ove su godine poručili „nećemo dozvoliti da naša borba ode u zaborav“. A da neće svjedoče i slike stanovnika iz svih dijelova Bosanske krajine koji su došli i podržali ovu manifestaciju, uprkos niskoj temperaturi.

Što je najbitnije među današnjim posjetiocima bili su i oni najmlađi, koji u školskim udžbenicima nemaju štivo o ovom i mnogim drugim ratnim događanjima, ali ovakva obilježavanja svakako će doprinijeti njihovom pamćenju i nastojanju da se zaslužni za našu slobodu, otrgnu zaboravu.

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.