USK

NP UNA: POZITIVNA KRETANJA U TURIZMU DONIJELA PRIJEKO POTREBNI OPTIMIZAM

  • Uprava Nacionalnog parka „Una“ zajedno sa nadležnim iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma kao i uz podršku predstavnika Agencije ‘USAID’ organizirali su danas u Bihaću prezentaciju dokumenta pod nazivom „Plan upravljanja posjetiocima i uključivanje lokalne zajednice NP Una“. Riječ je o važnom planskom dokumentu koji je sastavni dio sveobuhvatnog Plana upravljanja parkom „Una“ a koji bi treba uskoro biti usvojen i koji će dati odgovor budućeg razvoja Nacionalnog parka…

BIHAĆ, 28. septembra – Drveni suveniri neizostavna su ponuda turističkih mjesta. Gosti ih mogu kupiti i ukoliko se odluče posjetiti Nacionalni park „Una“. Vlasnica kućne radinosti iz Kulen Vakufa, Ilda Hasanagić zadovoljna je ovogodišnjom turističkom sezonom. Optimizam zbog dobrih i pozitivnih kretanja u turizmu dijele i drugi. Porodica Dedić bavi se poljoprivredom. Proizvodi za svoje potrebe dok je dio dostupan za prodaju. Njihovi domaći proizvodi  dostupni su lokalnom stanovništvu ali prije svega turistima posebno u ljetnoj sezoni. Uspostavom NP ‘Una’  i dolaskom brojnih domaćih i stranih gostiju, osigurali su sebi, kažu, sigurno radno mjesto.

Ovakve primjere sve više slijede i ostali stanovnici naselja u području Nacionalnog parka. Na svojim gazdinstvima proizvode zdravu domaću hranu, uređuju i iznajmljuju objekte za odmor. Ali i interesuju se za dalji razvoj Nacionalnog parka i benefite koje mogu u budućnosti očekivati. U značajnom broju tako su se danas okupili u Bihaću na prezentaciji dokumenta „Plan upravljanja posjetiocima i uključivanja lokalne zajednice parka „Una“. Dio je ovo glavnog planskog dokumenta upravljanja Nacionalnim parkom  nakon što je istekao prethodni dokument donesen za period od 10 godina.

Priču o realnom optimizmu i turizmu donosimo iz srca Nacionalnog parka ‘Una’ u večerašnjem TV Dnevniku…

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.