USK

NOVA ŠKOLSKA GODINA OD PRVOG SEPTEMBRA: U KNJIŽARAMA UDŽBENICI ČEKAJU…

  • Bliži se početak nove školske godine, a time i kupovina udžbenika, svesaka i školskog pribora za učenike. O torbama, odjeći i obući, da i ne govorimo, jer i ovo osnovno za roditelje u bh. svakodnevnici veliki je izdatak. Udžbenici su već stigli u knjižare, a najveća prodaja se očekuje nakon što škole objave finalne spiskove…

BIHAĆ, 20. augusta – U USK-u, nova školska godina počinje 1. septembra, potvrđeno nam je to u kantonalnom Ministarstvu obrazovanja. U knjižarama, udžbenici su obezbijeđeni u dovoljnim količinama. Cijene kompleta udžbenika i školskog pribora će u predstojećoj školskoj godini biti nešto skuplje u odnosu na prošlu godinu. Kako smo se mogli i sami uvjeriti u jednoj od knjižara, poskupljenje nije mimoišlo ništa od školskih potrepština, a kako su nam kazali, startni paket košta od 200,00 do 250,00 maraka.

Uz to, školske torbe, odjeća i obuća, dodatno povećavaju iznos potrebnih sredstava, tako da je početak školske godine za roditelje finansijski veoma zahtjevan. Najveća prodaja udžbenika očekuje se nakon što škole objave spiskove udžbenika koji će se koristiti. Na drugoj strani, resorno ministarstvo u svom budžetu je planiralo 350.000 maraka za nabavku besplatnih udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda. Kada su u pitanju viši razredi i besplatni udžbenici za socijalno ugrožene učenike Almin Hopovac, ministar obrazovanja kaže kako je Vlada USK planirala sredstva, a ove godine pored svega finansirat će se i besplatni udžbenici za učenike od prvog do četvrtog razreda.

Kako nezvanično saznajemo u školama bi se trebalo raditi po starom planu i programu tako da će ostati isti udžbenici. Ovo je svakako dobra vijest za roditelje, koji se odluče za kupovinu korištenih udžbenika, nastojeći barem na taj način donekle umanjiti finansijske troškove, koji ih opterete na početku svake nove školske godine.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

error: Content is protected !!