USK

MANIFESTACIJA ‘JUNSKI DANI OTPORA’: PODSJEĆANJE NA STRATEŠKE CILJEVE I ZNAČAJ ODBRANE GRMUŠKO-SRBLJANSKOG PLATOA

  • Koliki je i kakav strateški položaj i značaj odbrane Srbljanskog platoa govori činjenica da je tih dana, na borbenoj liniji od 15 kilometara, život za slobodu dao 371 borac-šehid iz svih dijelova USK…

BIHAĆ, 12. juna – „Junski dani otpora“ naziv je tradicionalne manifestacije, koja se svake godine održava na Srbljanskom platou. Sjećanje je to na prve napade srpskog agresora uz bjesomučno granatiranje okolnih bihaćka naselja Donji i Gornji Srbljani, Jezero, Spahići, Brkići, Kostela ali i samog centra grada.

Tog 12. juna 1992. godine, mnogi će se sjećati i jedistva svih patriota tadašnjeg Bihaćkog okruga a danas USK -a, jer su Srbljanski plato branili bihaćki, ključki, cazinski i borci svih jedinica 5. korpusa A RBiH.

O herojstvu jedne generacije koja je branila i odbranila slobodu, čast i svoju domovinu, a protiv zaborava, redizajniranja i falsificiranja historije, govorimo više i šire u TV Dnevniku…

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

error: Content is protected !!