‘LJUDI U POKRETU’: SA RASTOM BROJA MIGRANATA RASTE I BROJ INCIDENTNIH SITUACIJA SA TEŽIM POSLJEDICAMA

– Od početka migrantske krize na području USK, porastom broja migranata, rastao je i broj incidenata u kojima je zabilježeno narušavanje javnog reda i mira, pa i teške tjelesne povrede, te ubistva. Kada bi izdvojili slučajeve koji su rezultirali smrtnim ishodom došli bi do broja 50…

BIHAĆ, 10. maja – Nasilna smrt migranata u ovim slučajevima je osim ubistava, uzrokovana i samoubistvima, te nesretnim slučajevima, od kojih je najčešće zabilježeno utapanje. Govoreći o ovoj temi, sa godišnjim pregledom koji daje statistika, Adnan Beganović portparol Uprave Policije USK-a navodi kako su od 2018. godine do danas uredno zabilježeni brojni slučajevi smrtno stradalih migranata.

Posljednji smrtni ishod rezultat je obračuna dvije zavađene grupe migranata, osumnjičeni su uhapšeni i dalje je u toku  procedura kojom su obuhvaćeni svi akteri nemilog događaja. Brojke kojima raspolaže MUP USK o broju smrtno stradalih migranata nisu konačne, jer se smrti registrovane nakon ranjavanja i liječenja ne registruju u policijskim spisima. Ono što nas je interesovalo jeste i pitanje daljeg postupanja sa tijelima preminulih migranata. Kako smo mogli zabilježiti, a prema Beganovićevim riječima, nastoji seda,  preko ambasada država iz kojih potiču stradali migranti, porodice unesrećenih preuzmu tijela, a kada to nije moguće, ovo pitanje se nastoji riješiti preko međunarodne pravne pomoći.

Posmrtni ostaci desetorice migranata, predano u nadležnost Gradu Bihaću, koji je dužan obezbijediti ukopno mjesto do identifikacije i ekshumacije tijela radi transporta u matičnu zemlju. Do tada svoj smiraj su našli na jednom od gradskih grobalja, odnosno prostoru mrtvačnice u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Exit mobile version