USK

KONFERENCIJA ZA MEDIJE VLADE USK: POČELA ISPLATA DUGOVANJA PO OSNOVI PRAVOSNAŽNIH PRESUDA

  • Potpisani kolektivni ugovori s prosvjetnim radnicima, tužiocima, sudijama, pripadnicima MUP-a i brojnim drugim budžetskim korisnicima koji se u posljednje dvije decenije nisu mogli realizirati doveli su do brojnih tužbi i pravosnažnih presuda u njihovu korist. Posljedica toga je dug kantona od 80 miliona maraka koji se zbog kamata skoro utrostručio i prešao 200 miliona. Agonija duga više od 16 godina od danas je završena, jer je krenula isplata sredstava za 2251 potpisani nalog, za šta je ova Vlada osigurala 8 miliona i 621 000 maraka…

BIHAĆ, 28. septembra – Više pokušaja da se dug prema imaocima sudskih presuda koji je u prosjeku iznosio cjelokupni budžet USK smanji nisu bili uspješni. Nakon što je sadašnja Vlada izišla s prijedlogom da se iznos potraživanja smanji za 10% glavnice i kamate, na javni poziv javili su se brojni građani koji su pristali na ovo rješenje, te će nakon ranije potpisanog sporazuma, već od danas imati sredstva na računu. Za ove potpisane sporazume osigurano je 8 miliona i 621 000 maraka. Time će se napokon smanjiti dug koji već godinama opterećuje budžet USK.

Na ovom se neće stati te je na današnjoj press konferenciji premijer Mustafa Ružnić najavio i novi javni poziv. Uz ove presude, Vlada ima i obavezu isplate redovnih potrazivanja, zašto godišnje u budžetu mora osigurati najmanje 0,3% ukupnih prihoda. Do kraja godine za ovu namjenu biti će isplaćeno milion i 300.000 maraka.

Više i šire o svemu donosimo u večerašnjem TV Dnevniku u 19,00 sati…

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

error: Content is protected !!