USK

JESENJA SJETVA SA BROJNIM UPITNICIMA: ZBOG BROJNIH KASKADNIH POSKUPLJENJA POLJOPRIVREDNICI TRAŽE POMOĆ

  • Jesenja sjetva je na pragu, ali poljoprivrednici u USK su u velikom problemu zbog brojnih poskupljenja. Od nafte do sjemena i đubriva neophodnog za sjetvu, sve je poskupjelo, što bi u konačnici moglo dovesti do smanjenja ovogodišnje proizvodnje. Ukoliko nadležne institucije ne osiguraju pomoć, sjetveni radovi, tvrde proizvođači po svemu sudeći neće ni početi…

BIHAĆ, 03. septembra – Skupo sjeme i repromaterijal otežavaju pripreme za jesenju sjetvu u USK. Primarna proizvodnja, barem kako smo mogli čuti i zabilježiti u razgovoru s upućenim u cjelokupnu situaciju, je pred kolapsom. Godina, kažu, nikada teža.

Usjevi prepolovljeni, prinosi kukuruza su podbacili, otkupne cijene niske, a pomoći niotkud. Sjetveni radovi, tvrde proizvođači, koji bi trebali početi u krajem septembra i polovinom oktobra. pod velikim su pritiskom i sa pitanjem na koje očekuju odgovor. Situaciju ocjenjuju vanrednom. Iz tog razloga pozvali su federalne i kantonalne vlasti  da hitno reaguju i urade nešto po pitanju regresiranja sjetve, kako bi se što više zasijalo i osigurale dovoljne količine hrane za Kanton.

U kantonalnom resornom ministarstvu kažu da su voljni pomoći, te da su za te namjene planirali povećanje iznosa za poticaje od 2 miliona maraka, koje bi se trebale osigurati kroz rebalans budžeta.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.