USK

JEDINSTVO TEORIJE I PRAKSE: U CAZINU PREDSTAVLJEN OKVIR POBOLJŠANJA DUALNOG/STRUČNOG OBRAZOVANJA

  • U Cazinu je danas održana prezentacija projekta “Poboljšanje okvirnih uvjeta za integraciju dualnog stručnog obrazovanja na području Unsko-sanskog kantona”. Projekt implementira Privredna komora Unsko-sanskog kantona uz podršku Kantonalnog Ministarstva obrazovanja, a finansiraju vlade Švicarske i Njemačke…

CAZIN, 28. septembra – Cilj projekta “Poboljšanje okvirnih uvjeta za integraciju dualnog stručnog obrazovanja na području USK”, jeste da zainteresirane firme dobiju certificirane mentore za učenike srednjih škola koji praktični dio nastave obavljaju u proizvodnim pogonima. Privredna komora Unsko-sanskog kantona je uz podršku Kantonalnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta prethodno potpisala Sporazum o suradnji sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju.

Kako postići da praktičnom nastavom u proizvodnim pogonima budu zadovoljni i poslodavci i škole i učenici? Stručni pristup je neophodan i zato je predviđeno osposobljavanje mentora-koordinatora za rad sa učenicima. Prva srednja škola je, u tom pravcu već poduzela određene aktivnosti.

U cilju osiguranja kvalitetne praktične nastave za učenike stručnih škola Ministarstvo obrazovanja USK je realiziralo nekoliko projekata,  usaglasilo normativne akte o čemu su govorili predstavnici Ministarstva obrazovanja. Privredna komora Unsko-sanskog kantona će organizirati prezentaciju u svim gradovima i općinama Unsko-sanskog kantona kako bi se privrednicima i poslodavcima prezentirale mogućnosti njihovog učešća. Konačni cilj je da firme dobiju osposobljene mentore – koordinatore a Privredna komora planira u okviru projekta certificirati 64 mentora.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.