USK

GRAĐANSKI AKTIVIZAM MLADIH: POTREBNO VIŠE INKLUZIJE, IDEJA, RJEŠENJA I INATA

  • Iako su mladi budućnost naše zemlje, njihovo djelovanje, pa i kroz okvir koji pruža nevladin sektor, malo je primjetno. Glasaju i angažuju se u političke svrhe, ali je i tu njihov glas, nečujan, u odnosu na dugogodišnje aktiviste, političke lidere i nosioce vlasti. Ondje gdje mogu djelovati i ukazivati na neslaganja u društvenom životu, trenutno su mreže mladih i umjetnost. Koliko je to dobro za budući poredak naše zemlje, pogotovo u vrijeme galopirajuće migracije, nije teško zaključiti…

BIHAĆ, 09. augusta – Uprkos činjenici da su mladi ljudi kroz društvene mreže i razne asocijacije upoznati sa širim dijapazonom društvenih zbivanja, još uvijek nisu dovoljno zastupljeni, kako bi se uvažavali njihovi stavovi, prijedlozi i promjene, koje toliko žele. U Federaciji BiH postoji Zakon o mladima, ali je i on više puko slovo na papiru. Kako smatraju mladi, potrebno je intenzivnije konsultovanje politika i dokumenata, više dijaloga, uvažavanja i partnerstva.

Unaprijediti život mladih na određenom području moguće je jedino u omladinskim strukturama. Za više prava, naročito danas, moraju biti borbeniji, tj. društveno angažirani na davanju rješenja za aktuelne probleme i izazove, smatra jedan od naših sagovornika iz sfere politike o ovoj aktuelnoj temi. I sam je svjestan da mladi odlaze prema EU i svijetu zbog lošeg standarda, pa čak i kada pronađu posao.

O naslovljenoj temi, uz izjave naših sagovornika više donosimo u večerašnjem TV Dnevniku u 19,00 sati…

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

error: Content is protected !!