USK

CAZIN: NADLJUDSKIM NAPORIMA UGAŠEN POŽAR NA LOKACIJI ‘UNSKE BRINE’, OPETOVAN APEL GRAĐANIMA

  • Zahvaljujući nadljudskim naporima pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice grada Cazina uz pomoć uposlenika cazinske Šumarije i članova Planinarskog društva „Krajiški soko“, sinoć oko 19 sati konačno su ugasili šumski požar koji je izbio u subotu poslije podne na lokalitetu Unske brine a čija se vatrena stihija širila prema kućama u naselju Kula-Begići. Blagovremenom intervencijom spriječen je požar na jednoj kući koja se nalazila u neposrednoj blizini požarišta…  

CAZIN, 16. augusta – U blizini naseljenog područja Ostrožac, na lokalitetu Unske brine požar je izbio u subotu oko 14 sati o čemu su odmah obavješteni pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Cazin koji su izašli na mjesto požara otvorenog prostora. U vatrenoj stihiji izgorjela je velika površina nepokošene trave a vatra je prijetila i jednoj kući, što su vatrogasci blagovremenom intervencijom spriječili.

Požar je do večernjih lokaliziran ali je osamnaest sati kasnije, u nedjelju poslijepodne, ponovno buknuo. Tada je vatrena stihija prijetila da ugrozi pet-šest kuća i poljoprivredna gazdinstva s brojnim balama sijena što su vatrogasci gašenjem onemogućili. U gašenje požara uključili su se i članovi Planinarskog društva „Krajiški soko“ koji su se hrabro borili protiv vatrene stihije. Branili su i odbranili od vatre svoj planinarski kamp i brvnaru u izgradnji.

Tokom cijele noći ekipa je dežurala na terenu kako bi, bude li potrebno, mogli intervenirati. Prilikom jutarnjeg obilaska opožarenih površina, ugasili su tinjanja na još nekim lokacijama, i tako otklonili bilo kakvu opasnost da požar ponovno bukne. Činjenica da su se u dva dana dogodila dva požara otvorenih prostora navodi nas na sumnju da su požari podmetnuti, kažu u Vatrogasnoj jedinici. Zahvalili su svima koji su učestvovali u gašenju ovog požara. Još jednom je upućen apel građanima na oprez i odgovorno ponašanje, s obzirom da je sušni period, da ljudstva i materijalno tehničkih sredstava nema dovoljno, ali i da vatra nerijetko ugrožava i ljudske živote i objekte, odnosno naseljena područja.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.