BOSANSKA KRUPA: ČIŠĆENJEM KORITA RIJEKE UNE OD ZAOSTALIH ‘NUS-A’ JOŠ JEDNOM POTVRĐENA AKTIVNA SARADNJA SA ČEŠKOM REPUBLIKOM

BOSANSKA KRUPA, 25. aprila – Ade u Bosanskoj Krupi danas su posjetili predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, zajedno sa timom Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike i Federalne uprave civilne zaštite. Saradnja je ostvarena u okviru Memoranduma o razumijevanju koji je potpisan prije nekoliko godina. Cilj je rijeku Unu ali i druge rijeke u BiH očistiti od neeksplodiranih ubojitih sredstava i učiniti je sigurnom za građane ali i turiste.

Današnjim aktivnostima prisustvovala je i Češka ambasadorica u BiH, a podršku projektu pruža i državno Ministarstvo u BiH. Posebno ih raduje što u ovim aktivnostima učestvuju timovi iz Federacije i entiteta RS. Podsjećamo, ovoj humanoj misiji i ove godine domaćin je grad Bosanska Krupa. Planirano je da i narednih godina Ronilački tim iz Češke Republike i pripadnici FUCZ nastave saradnju i aktivnosti na obukama, izviđanju, izvlačenju iz vode i uništavanju neeksplodiranih ubojitih sredstava.

 

Exit mobile version