USK

BIHAĆ: U NASELJU DULJCI OBILJEŽENA 30-A GODIŠNJICA SVIREPOG ZLOČINA NAD 39 NEVINIH CIVILA

  • U bihaćkom naselju Duljci danas je obilježena 30. godišnjica svirepog zločina nad 39 mještana Orašca, Ripča i okolnih naselja, koji su maltretirani i ubijeni samo zato što su bili Bošnjaci. Na današnji dan 1992. godine samo u jednom šljiviku u Duljcima ubijeno je njih 16. Na tom mjestu danas su se članovi porodica žrtava, mještani i predstavnici gradske i kantonalne vlasti, prisjetili razmjera ovog strašnog zločina…

BIHAĆ, 23. septembra – Zločin u Duljcima, bio je nastavak egzodusa naroda Ljutočke doline, a  oko 5.000 stanovnika iz Kulen Vakufa, Orašca, Ćukova i Ripča protjerano iz domova dva mjeseca ranije. Zločin su pokušali prikriti spaljivanjem i uklanjanjem leševa, a dio nekompletnih tijela žrtava pronađen je i ekshumiran. Najmlađa žrtva u Duljcima bila je tada 13-godišnja Aldina Vojić. Tijela svih ubijenih, još uvijek nisu pronađena.

Obilježavanju su prisustvovali i članovi porodica žrtava, stanovnici Ljutočke doline, te predstavnici vlasti Grada i Kantona. Položeno je cvijeće i odata počast svim stradalima, uz poruku da se počinjeni zločini ne smiju zaboraviti.

Za zločine u Duljcima pred sudovima u Bihaću i Beogradu, osuđeno je nekoliko osoba na višegodišnje zatvorske kazne. Međutim, porodice žrtava su nezadovoljne jer još uvijek nisu procesuirani nalogodavci ovog zločina.

O godišnjivi više i šire govorimo u večerašnjem izdanju TV Dnevnika u 19,00 sati…

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.