USK

BIHAĆ: POJEDINAČNA DONACIJA OD 10 KOŠNICA SA OPREMOM I PČELAMA ZA 15 PORODICA

  • Predstavnici Odsjeka za poljoprivredu Gradske uprave Bihaća i međunarodne organizacije Church World Service – CWS, implementirajući zajednički projekt pomoći socijalno ugroženom lokalnom stanovništvu, obišli su petnaest porodica u bihaćkim prigradskim naseljima i donirali im po deset košnica pčela s dodatnom opremom i rojevima. Namjera je pomoći male proizvođače da unaprijede svoju proizvodnju i ostvare pravo na kantonalne i federalne novčane podrške….   

BIHAĆ, 16. augusta – Nedžad Salihović iz bihaćkog prigradskog naselja Pritoka mladi je pčelar kojem će dodijeljena pčelinja društva biti od značajne koristi. Na pitanje, ko će ga educirati za bavljenje pčelarstvom odgovara kako će pokušati sam nešto uraditi, a nešto i sa prijateljima od kojih ima pomoć i podršku.

Osim pčelarstva, u dva plastenika Nedžad uzgaja povrće, paradajz, paprike, salatu i špinat za koje je osigurao plasman na tržište. Mile Prša iz Dobrenice dugogodišnji je iskusni pčelar kojem će ova pčelinja društva također dobro doći. Kako nam je sam kazao, već petnaest godina zanima se pčelarstvom, a uložio je puno i u vlastitu edukaciju i saznanja koja su potrebna. Buduće pčelare kroz projekt ‘Dodjela pčelinjih zajednica’, educirat će iskusni pčelar Elvir Šehić. Uz košnice i prateću opremu, dodijeljeni su im hrana za zimu i lijekovi.

Više i šire o pčelarstvu i ljudima koji su uz podršku nadležnih napravili dobre temelje za svoju pčelarsku budućnost donosimo u večerašnjem TV Dnevniku…

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.