USK

BIHAĆ: BIOTEHNIČKI FAKULTET ORGANIZOVAO TRENINGE O UNIŠTAVANJU I ZAŠTITI AUTOHTONIH RIBLJIH VRSTA RIJEKE UNE

  • Treninzi su se odnosili na procjenu rizika invazivnih uvezenih vrsta i njihov uticaj na domaću unsku pastrmku i lipljena.

BIHAĆ, 22. jula – Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću organizovao je treninge u okviru Erasmus plus projekta pod nazivom „Jačanje strategije upravljanja rizikom od invazivnih uvezenih vodenih vrsta u zemljama Zapadnog Balkana“.

Narušenost vodenih ekosistema je napredovala godinama,  uvođenjem stranih vodenih vrsta poput kalifornijske pastrmke, koja se hrani ikrom domaće ribe i time automatski riječne tokove ostavlja sterilnim.

Taj problem najbolje detektuju ribari koji navode da u rijeci Uni autohtonih vrsta ribe skoro pa nema, a narušenost ekosistema primijećena je i tokom naučno-istraživačkih radova stručnog tima Biotehničkog fakulteta.

Osim što nestaju ekosistemi domaćih vrsta, invazivne vrste štetno djeluju i na ljudsko zdravlje, istaknuto je tokom treninga.

 

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.