RUSIJA SUSPENDOVALA FINANSIRANJE OHR-A

MOSKVA, 19. aprila – S druge strane, iz Ambasade Rusije u BiH ovu tvrdnju iz OHR-a nisu željeli komentarisati.

“Finansijska pitanja ne bismo željeli komentarisati jer su to pitanja unutrašnje strukture OHR-a”, rekli su iz ruske ambasade.

Iz OHR-a ističu da novac za njihovo finansiranje obezbjeđuju zemlje članice Vijeća za implementaciju mira (PIC), te da budžetska godina OHR-a traje od 1. jula tekuće, do 30. juna naredne godine.

Inače, sredstva za finansiranje OHR-a obezbjeđuju zemlje članice Vijeća za implementaciju mira. Budžet OHR-a za 2021/2022. godinu iznosi 5.327.627 eura.

“Pregled doprinosa pojedinih zemalja u budžetu OHR-a je sljedeći: EU 47,68 posto, SAD 22 posto, Japan 10 posto, UK 6,69 posto, Kanada 3,03 posto, Organizacija islamske konferencije 2,5 posto, Rusija 1,2 posto, ostali 6,9 posto”, navedeno je na stranici OHR-a.

Pri tome, prema tvrdnjama iz OHR-a, Rusija je još prošle godine iznijela svoj stav po pitanju sastanaka UO PIC-a.

“U julu 2021. godine, Ruska Federacija najavila je da više neće učestvovati na sastancima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira”, rečeno nam je iz OHR-a.

S druge strane, iz Ambasade Rusije u BiH rekli su nam da je Rusija član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH (UO PIC), kao i da, kako tvrde, “ne postoji mehanizam za suspendovanje njihovog učešća u poslovanju ove institucije”.

Osvrnuli su se i na Christiana Schmidta, kojeg, podsjetimo, predstavnici iz Republike Srpske ne priznaju kao visokog predstavnika u BiH.

“Principijelan stav Rusije u vezi s nelegitimnošću gospodina Schmidta kao visokog predstavnika u BiH dobro je poznat. Međutim, to ne mora značiti da ne učestvujemo u radu UO PIC-a. Rusija je spremna da razmotri mogućnost obnavljanja saradnje s gospodinom Schmidtom ukoliko on bude dobio neophodnu saglasnost Vijeća sigurnosti UN-a za ovu funkciju, rekli su za “Nezavisne novine” iz Ambasade Rusije u BiH.

Inače, upitan da li je Rusija i dalje članica Vijeća za sprovodenje mira, američki ambasador u BiH Michael Murphy nedavno je rekao da Rusija više ne učestvuje na sastancima ambasadora i na Upravnom odboru PIC-a, kao i da ne plaća svoj dio članarine za OHR koji uplaćuju sve članice tog tijela.

“Pretpostavljam da je Rusija odlučila napustiti PIC”, istakao je Murphy tokom nedavne posjete Banjoj Luci.

Exit mobile version