EVAKUISANE STOTINE UKRAJINSKIH BORACA IZ ČELIČANE AZOVSTAL, RUSIJA PREUZIMA MARIJUPOLJ

KIJEV, 17. maja – Stotine vojnika, od kojih su neki i teško ranjeni, evakuisane su u gradove koje kontrolišu ruske snage. Time je ujedno završena i jedna od najkrvavijih borbi u ovom ratu. U Mariupolju su stradale desetine hiljada ljudi.

“Garnizon ‘Marijupolj’ je ispunio borbenu misiju. Vrhovna komanda naredila je komandantima jedinica da spase živote svojih ljudi. Branioci Mariupolja su naši heroji”, objavio je ukrajinski Generalštab.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Anna Malyar rekla je da su 53 ranjena vojnika iz čeličane prebačena u bolnicu u gradu Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, oko 32 km istočno, dok je još 211 ljudi prebačeno u grad Olenivka, u oblasti koju kontrolišu separatisti koje podržava Rusija.

Svi evakuisani biće predmet potencijalne razmjene zarobljenika sa Rusijom, dodala je ona.

Vjeruje se da je oko 600 vojnika bilo unutar čeličane. Ukrajinska vojska je saopštila da su u toku napori da se evakuišu oni koji su još unutra.

“Nadamo se da ćemo uspjeti spasiti živote naših momaka”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ranom jutarnjem obraćanju. “Među njima ima teško ranjenih. Oni se zbrinjavaju. Ukrajini su potrebni živi ukrajinski heroji.”

Exit mobile version