HRVATSKA: PROTJERANA 24 DJELATNIKA VELEPOSLANSTVA RUSKE FEDERACIJE

ZAGREB, 11. aprila – U Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (MVEP RH) danas je pozvan veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj kako bi se ruskoj strani i ovim putem izrazila najoštrija osuda brutalne agresije na Ukrajinu i brojnih počinjenih zločina, javlja Anadolu Agency (AA).

Ruskoj strani ponovljen je poziv na hitan prekid vojnih aktivnosti i povlačenje ruskih postrojbi s cijelog teritorija Ukrajine, te hitno osiguravanje evakuacijskih puteva stanovništva i dostave humanitarne pomoći, priopćeno je iz MVEP-a.

Naglašeno je očekivanje Republike Hrvatske da odgovorni za zločine budu privedeni pravdi.

„Veleposlaniku Ruske Federacije uručena je i nota kojom se, sukladno Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, ruska strana obavješćuje o odluci Republike Hrvatske o smanjenju broja diplomatskog i administrativno-tehničkog osoblja Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu, kojom se opseg diplomatskog predstavništva Ruske Federacije u Zagrebu reducira na razinu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Moskvi te je zatraženo da 18 diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja (ukupno 24 djelatnika) Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj napusti Republiku Hrvatsku”, navodi MVEP RH.

Protjerivanje diplomata iz Hrvatske nastavak je diplomatskih aktivnosti koje provode države članice Europske unije, ali i druge države svijeta protiv Ruske Federacije kako bi se pokušala zaustaviti daljnja agresija na Ukrajinu.

Exit mobile version