Net magazin

ZDRAVLJE: SVJETSKI DAN IBD-A PRIGODNO OBILJEŽEN U KB BIHAĆ

  • Svjetski dan IBD-a, obilježava se svakog 19. maja. Način je to skretanja pažnje na ovu opaku, kroničnu, autoimunu i neizlječivu bolest, koja iscrpljuje organizam,  zahtjeva doživotnu i redovnu terapiju s posebnim režimom ishrane. U Unsko-sanskom kantonu obilježavanje ovog dana upriličeno je u Kantonalnoj bolnici, otvorenjem Savjetovališta sa biološkom terapijom…

BIHAĆ, 19. maja – Nakon godina mukotrpnih i skupih odlazaka u Sarajevo, kako bi primili neophodnu terapiju, osobe koje pate od upalnih bolesti crijeva, od danas, istu uslugu imaće i u Unsko-sanskom kantonu, odnosno Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Rezultat je to jednogodišnjeg zalaganja Udruženja oboljelih od morbus crohna i ulceroznog colitisa BiH iz Sarajeva, koje je zajedno sa predstavnicima Kantonalne bolnice, Federalnog zavoda osiguranja i Komisijom za biološku terapiju uspjelo iznaći sredstva, animirati donatore i na Svjetski dan IBD -a, odnosno upalnih bolesti crijeva, otvoriti Savjetovalište sa biološkom terapijom za ovdašnje pacijente. Ovu terapiju trenutno koristi 70 oboljelih iz USK, dok ih je u Federaciji BiH ukupno 265.

Širu priču uz izjave upućenih i stručnih sagovornika donosimo u večerašnjem izdanju TV Dnevnika u 19,00 sati…

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.