Net magazin

UNIVERZITET U BIHAĆU: HARMONIZACIJA PROPISA, IZMJENA PRAKSE, PRIVLAČNIJI AKADEMSKI PROGRAMI…

  • Okvirni Zakon o visokom obrazovanju BiH donesen je još 2007. godine, a s obzirom da na nivou države funkcionira 12 institucija obrazovnih vlasti koje nemaju usklađene regulative i propise krajnje je vrijeme da se ta praksa promijeni. Iz tog razloga za narednu sedmicu u Banja Luci je zakazan sastanak predstavnika entitetskih ministarstava obrazovanja s Agencijom za razvoj visokog obrazovanja i unapređenje kvalitete BIH. Čelni ljudi ove ustanove danas su na radnom sastanku s ministrom obrazovanja USK razgovarali o potrebi harmonizacije propisa u visokom obrazovanju, te neophodnosti izmjena dosadašnje prakse…

BIHAĆ, 17. juna – Univerzitet u Bihaću je u sličnoj situaciji poput drugih univerziteta u BH s aspekta smanjenog broja studenata koji upisuju, i to je pitanje  kojim se ozbiljno moraju pozabaviti obrazovne vlasti. Ključno je pronaći nove i atraktivne akademske programe jer neki od postojećih ne nailaze na dobar odjek kod studenata. Sve to zahtijeva da svi univerziteti pa i bihaćki mora tražiti nove puteve razvoja istaknuto je na danas održanom sastanku na kojem je prisustvovao i Enes Hašić, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i unapređenje kvaliteta u BiH.

Ovaj sastanak inicirao je Albin Muslić zastupnik u Parlamentu FBiH koji je i sam univerzitetski profesor te itekako poznaje aktuelne probleme u obrazovanju. Nije to samo manji broj studenata, već i tehnička pitanja koja se moraju rješavati i za koje pomoć mogu dobiti od Agencije za razvoj visokog obrazovanja ističe ministar obrazovanja USK Almin Hopovac.

Puno je toga potrebno uraditi kako bi Univerzitet u Bihaću bio atraktivan za što veći broj studenata, potvrđeno je danas. Nije nužno da on bude iste veličine kao veći centri, ali je ključno da obrazuje što kvalitetnije kadrove i da prati zahtjeve tržišta pogotovo onog turističkog zbog samog potencijala koji USK ima u tom polju.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.