POČINJE 6. EUPSHIFT RADIONICA – FOKUS NA MLADE IZ UNSKO-SANSKOG KANTONA

USK, 13. maja – Od 15. do 22. maja 2022. godine održava se 6. eUPSHIFT radionica za mlade iz Unsko-sanskog kantona, odnosno iz općina Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ, i Velika Kladuša. Kao i kroz ostale eUPSHIFT radionice, i ovaj put će se učesnici i učesnice u timova takmičiti za grant sredstva u ukupnom iznosu od 15.000 KM kako bi kroz svoje ideje riješili probleme u svojim zajednicama.

eUPSHIFT radionica temelji se na inovativnoj UNICEF-ovoj metodologiji koja ima za cilj da osposobi mlade ljude za identifikaciju problema u lokalnim zajednicama i osmišljavanje rješenja za te probleme. Provođenje UPSHIFT programa u Unsko-sanskom kantonu podržava i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona.

Na 6. eUPSHIFT radionici učestvuje ukupno 10 timova iz dvije srednje i osam osnovnih škola Unsko-sanskog kantona. Svakoj školi koja je svoje učenike i učenice ohrabrila za učešće u ovoj radionici donirana je tehnička oprema za eUPSHIFT kutak u kojem će timovi đaka raditi tokom 7 dana radionice. Ova oprema nakon radionice ostaje u vlasništvu škola, kako bi i buduće generacije mladih mogle da ju koriste za dodatne, vannastavne aktivnosti.

Učesnici 6. eUPSHIFT radionice prepoznali su važne teme i probleme u svojim zajednicama. Oni obuhvataju problem diskriminacije, depresije, manjka samopouzdanja i nasilja među mladima, nezbrinutog otpada, manjka prilika za praksu tokom školovanja te stigmu u vezi sa pubertetom.

Nakon sedam dana intezivnog rada s svojim mentorima/cama, u nedjelju 22. maja 2022. godine svi timovi će predstaviti svoja rješenja pred tročlanim žirijem. Žiri će, potom, na završnom online događaju od 14 sati, proglasiti i nagraditi pet rješenja grant sredstvima.

UPSHIFT program nastao je u UNICEF-ovoj Kancelariji za inovacije i provodi se u 38 država širom svijeta. 5. eUPSHIFT radionicu u Bosni i Hercegovini implementira Humanitarna organizacija “Genesis Project” u saradnji sa UNICEF-om u BiH kroz projekt “Jačanje zdravstvene i socijalne zaštite u BiH u odgovoru na COVID-19” uz finansijsku podršku USAID-a u BiH, uz saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona.

 

Exit mobile version