NAKON INDIJSKE, OTKRIVAMO ČARI KUHINJE IRANA, TURSKE I MALIJA

U sklopu medijskog projekta „Tajni sastojak što nas povezuje – hrana” snimljene su treća i četvrta epizoda istoimenog kuharskog TV showa u kojem će se, nakon indijske, predstaviti tradicionala kuhinja Turske, Irana i Malija. Domaćin snimanja emisija, ovaj put sa kuharima amaterima iz PPC Lipa i RTV USK, je kao i u prethodnim epizodama – Islamski pedagoški fakultet u Bihaću.

U trećoj epizodi predstavnice RTV USK, Majda i Arijana, spremile su pečenu pitu i kompot od jabuka, dok je tradicionalna jela Turske pripremao Ibrahim – mercimek čorbu od crvene leće, jednu vrstu kebaba i lokma tarifi ili turske fritule.

U četvrtoj epizodi uz bosansku kuhinju koju će začiniti tradicionalna tarhana sa domaćim kruhom, i zasladiti kadaif,  Iran i Mali će kroz svoja jela dočarati Hossein i Ibrahim. Začine i mirise ove bliskoistočne i afričke zemlje, doživjet ćemo kroz perzijski tabekebab ili kebab u tavi i malijski zamai – jako začinjenu rižu sa povrćem i prženom piletinom.

Kao i u prethodnim emisijama, sa našim prijateljima iz Indije, pored radnog prostora dijelile su se namirnice, začini, ali se i pomagalo u pripremi sastojaka za kuhanje. Idejom za televizijsko prikazivanje prezentacije tradicionalnih jela oduševljeni su i naši novi kuhari i prijatelji iz Malija, Turske i Irana, ali i kolegice iz RTV USK koje smatraju da je ovaj program prepoznat i kvalitetan, te blizak svim generacijama i različitoj publici.

Od iduće sedmice u programu TV USK zajedno ćemo naučiti nešto više o ovim kulinarskim specijalitetima Azije i Afrike, te će pratioci društvenih mreža također moći pronaći sve pojedinačne recepte koje mogu isprobati u svojoj kuhinji. O iskustvima učesnika u kuharskom showu doznat ćete više u drugoj radijskoj reportaži, te o cijelom projektu i svim projektima socijalne kohezije u USK u televizijskoj reportaži.

Medijski projekt „Tajni sastojak što nas povezuje – hrana“ realizuje se u okviru projekta “Jačanje društvene kohezije u zajednicama u kojima borave ljudi u pokretu“ kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini, a finansira Služba za instrumente vanjske politike (FPI) Evropske unije u okviru Instrumenta koji doprinosi stabilnosti i miru (IcSP).

Exit mobile version