Net magazin

POVODOM SVJETSKOG DANA: VOLONTERI I UPOSLENICI CRVENOG KRIŽA U BIHAĆU ORGANIZIRALI AKCIJU DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI

  • Povodom Svjetskog dana darivalaca krvi, akciju su organizirali volonteri i uposlenici Crvenog križa u Bihaću sa ciljem jačanja svijesti o potrebi i značaju dobrovoljnih darivalaca za zdravstveni sistem…

BIHAĆ, 14. juna – Danas se obilježava 14. juni, Svjetski dan darivalaca krvi. Sa ciljem jačanja svijesti o potrebi i značaju dobrovoljnih darivalaca krvi za zdravstveni sistem akciju darivanja organizirali su volonteri i uposlenici bihaćkog Crvenog križa na odjelu transfuziologije kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“. Istovremeno, ovaj datum je i prilika da se iskaže zahvalnost dobrovoljnim darivaocima za dragocjenu tečnost kojom spasavaju ljudske živote.

Ko spasi jedan život, kao da je spasio cijelo čovječanstvo – moto je to skoro svih dobrovoljnih darivalaca krvi. Adnan je darivalac još od srednjoškolskih dana.

„Gledao sam jedan prilog na tv, saobraćajnu nesreću gdje se tražila krv i ja sam se javio, to je bilo u Bihaću. Preko 40 puta sam darovao krv.“ – ističe Adnan Ćehajić, dobrovolljni darivalac.

Svog prvog darivanja sjetio se i Mirsad koji je krv darovao 90-ti put.

„Davno je to bilo 78-me kad sam bio četvrti razred gimnazije, uglavnom zbog straha od igle. Bojao sam se igle, doktora, injekcija uvijek i da bi prebrodio taj strah krenuo sam davati krv“.

Povodom Svjetskog dana darivalaca, akciju su organizirali volonteri i uposlenici Crvenog križa u Bihaću sa ciljem jačanja svijesti o potrebi i značaju dobrovoljnih darivalaca za zdravstveni sistem.

„Zaista smo zadovoljni odazivom, pogotovo što smo iskoristili sve promotivne kanale da pozovemo građane da doniraju ovu od života značajnu tečnost kako bi pomogli svojim sugrađanima kojima je ona prijeko potrebna“ – rekao je za RTVUSK Sanin Bilić iz CK Bihać.

Pored brojnih benefita koji su darivaocima osigurani kroz Zakon, kao što je dan plaćenog odsustva sa posla za svako darivanje, ili to što su oslobođeni od plaćanja participacije za zdravstvene usluge ukoliko su krv darivali više od 10 puta, svi oni prilikom odazivanja na darivanje prođu ljekarski pregled, a njihova krv bude testirana i na određeni broj bolesti. Trenutno stanje u službi transfuziologije je zadovoljavajuće zahvaljujući radu i angažmanu uposlenika koji će vas svaki put dočekati sa osmijehom, ali i dobrovoljnih darivalaca krvi koji se na akcije odazivaju samostalno, ali i na pozive.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.