TRGOVINA KANABISOVIM ULJEM: NOVA HAPŠENJA U ČETIRI GRADA U BIH, TRAGA SE ZA ČAK 32 OSOBE

Ilustracija

SIPA BiH

SARAJEVO, 11. maja – Krajem marta ove godine započeta je policijska akcija s ciljem otkrivanja nadriljekarstva i lanca prodaje kanabisovog ulja koje je korišteno za liječene, inače ilegalno u Bosni i Hercegovini. Akcija ej tada provedena u tri kantona Federacije BiH, a tom prilikom je uhapšeno više osoba. Sada akcija dobija svoj nastavak u ZDK.

Postupajući po naredbama općinskih sudova u Visokom i Zenici, u nastavku operativne akcije META, u ranim jutarnjim satima, policijski timovi Uprave policije MUP-a ZDK započeli su istovremeni pretresi na najmanje 30 lokacija u Visokom, četiri lokacije u Zenici, jednoj lokaciji u Mostaru i jednoj u Širokom Brijegu.

Slobode je lišena jedna grupa osumnjičenih od pet osoba koje će biti privedene pri dolasku u policijsku stanicu u Zenicu, a u toku je njihovo privođenje.

Pretresi objekata i osoba na navedenim lokacijama se vrše s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode 32 osobe koje su meta akcije.

Oni se sumnjiče za izvršenje više krivično pravnih radnji u okviru krivičnih djela “neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, “posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga”, “odavanje službene tajne”, “krivotvorenje isprave”, “nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” i krivičnih djela iz člana 52 Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u Zeničko-dobojskom kantonu, saopćeno je MUP-a ZDK.

Aktivnosti u okviru akcije META se poduzimaju pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK, u saradnji sa Federalnom upravom policije i uz tehničku podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Ranije su ovoj akciji privedeni biznismen iz Visokog Gordan Memija, policijski službenik iz istog mjesta, Alen Mekić, bh. manekenka Džejla Glavović i njen muž Mahir Očuz. Svi su ubrzo pušteni na slobodu, a kako su istakli kanabisovo ulje su koristili za liječenje, a ne prodaju.

Exit mobile version