Izbori 2022

TEHNIČKE IZMJENE IZBORNOG ZAKONA BIH: EMIN I RAMO BEZ POMOĆI DRUGIH LICA NISU U MOGUĆNOSTI GLASATI NA IZBORIMA

  • Izostale su političke, ali ne i tehničke izmjene Izbornog zakona BiH koje je, krajem jula nametnuo visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit. Time su stvoreni preduvjeti za transparentnije i fer izbore, te unapređenje integriteta izbornog procesa, što podrazumijeva i uvođenje tehnologije za nadziranje kompletnog izbornog procesa. Dio izmjena odnosi se na pomoć pri glasanju osobama koje to, iz zdravstvenih ili drugih opravdanih razloga, nisu u mogućnosti…

BIHAĆ, 28. septembra – Emin Halilagić je RVI, kvadriplegičar. Fizički on nije u mogućnosti sam obaviti glasanje i potrebna mu je pomoć druge osobe. Na predstojećim izborima glasa putem mobilnog tima. Kako nam je sam potvrdio akd bi išao negdje na glasanje nije to mogao kad su stepenice njemu prepreka, za čije savladavanje mu treba pomoć drugog lica. Pred ovom preprekom Emin nije usamljen, jer i Ramo Smajić koji je uslijed ranjavanja u ratu ostao slijep treba pomoć pri glasanju. Kad su izbori na glasanje ide sa suprugom koja mu pomogne da glasa.

 I Emin i Ramo, kao osobe sa invaliditetom, podliježu tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik. Glasanje slijepih i onih građana koji trebaju pomoć pri glasanju definirana su pravilnikom za postupanje biračkih odbora.

O ovoj, takođe aktuelnoj temi iz okvira predstojećih izbora, govorimo šire u večerašnjem TV Dnevniku…

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.