BiH

ZAVRŠENA SJEDNICA DOMA NARODA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BOSNE I HERCEGOVINE

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu usvojili Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je jedan od 14 prioriteta Evropske komisije za članstvo u EU.

SARAJEVO, 16. maja – Predloženim zakonom, za koji je Ustavnopravna komisija Doma naroda dala negativno mišljenje, bilo je, između ostalog, predviđeno uspostavljanje nezavisnog, profesionalnog tijela za provođenje zakona i definisano na koja se lica primjenjuje sukob interesa.

Podršku delegata nije dobio ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH, koji je također jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Danas je odbijen zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i odlučeno da se ovaj zakonski prijedlog razmatra po skraćenom postupku.

Predloženim rješenjima predviđa se povećanje plata vojnicima, policijskim i službenicima na nivou BiH sa najnižim koeficijentima.

Plate za više od 18.000 zaposlenih koji trenutno imaju mjesečna primanja niža od 1.500 KM, bila bi povećana za 100 do 140 KM.

Dom naroda donio je odluku da se u redovnoj proceduri razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim se predviđa ukidanje akciza na gorivo na period od šest mjeseci, uz mogućnost da Savjet ministara taj rok produži za još tri mjeseca.

Delegati nisu usvojili su danas izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2020. godinu i specijalni izvještaj o efikasnosti zakonskih rješenja u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom u BiH.

Podršku delegata nije dobio specijalni izvještaj o govoru mržnje u BiH koje je pripremila Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH. Delegati su podržali izvještaje o radu parlamentarnog vojnog povjerenika i Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za proteklu godinu.

Nisu prihvaćene delegatska inicijativa Denisa Bećirovića u vezi sa formiranjem ministarstava za evropske integracije i poljoprivrede.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS u parlamentarnu proceduru uputio je Savjet ministara radi poboljšanja integriteta i omogućavanja efikasnijeg i transparentnijeg funkcionisanje pravosuđa i VSTS-a.

Davanjem saglasnosti na više međunarodnih sporazuma i ugovora završena je današnja sjednica Doma naroda, a predsjedavajući Dragan Čović je, zaključujući zasjedanje, rekao da će naknadno biti dogovoren termin održavanja naredne sjednice.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.