VERBALNI SUKOB AMBASADA IRANA I IZRAELA ZBOG STAVA O BIH

BIH, 10. augusta – Nakon što je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u utorak uputila demarš Ministarstvu vanjskih poslova i ambasadi Izraela u Tirani i zatražila zatražila pojašnjenje stavova i svrhe dokumenta objavljenog u bh. medijima, oglasila se i Ambasada Irana:

“Cionistički režim aparthejda nije kvalifikovan da komentariše političku sudbinu Bosne i Hercegovine”, napisali su iz ambasade na Tviteru.

Njihovu poruku kasnije je komentarisao i Ilan Mor, izraelski ambasador u Hrvatskoj.

“Da li je ovaj ubilački i vrlo opasni Mula iz Teherana uopšte kvalifikovan da o bilo čemu prosuđuje…?”, napisao je izraelski ambasador.

Podsjetimo, ranije su iz Ambasade Izraela u Tirani saopštili kako su prijedlozi izmjena Izbornog zakona BiH dobrodošli, kao i to da pozdravljaju ohrabrujuće akcije koje su poduzele institucije Bosne i Hercegovine u cilju zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u zemlji.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je kako stavovi koje iznosi Ambasada Izraela u vezi izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, sadrže nekoliko vidnih kontradiktornosti.

Ministrica Turković je navela da je bilo kakva podrška izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane Bosne i Hercegovine zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti nedvosmisleno odbačena od većine parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini.

 

Exit mobile version