BiH

SVE JE ISTO KAO I LANI: KAKO RIJEŠITI KLJUČNA DUGOGODIŠNJA PITANJA I PROBLEME PODUZETNIŠTVA U BIH???

  • Na konferenciji ‘Biznis agenda 2022’ u Sarajevu su predstavljene prioritetne preporuke za rješavanje ključnih problema privatnog sektora koja obuhvataju oblasti poreske politike, tržišta rada, unapređenja poslovnog ambijenta i kratkoročne anitkrizne mjere….

SARAJEVO/BIHAĆ, 26. juna – Konferencija je organizovana u okviru projekta Praćenje tokova korozivnog kapitala II koga implementiraju Centri civilnih incijativa (CCI) u saradnji sa Centrom za međunarodno privatno preduzetništvo – CIPE. Azra Atagić-Ćatović predstavnica portala Akta.ba kazala je da je nedostatak radne snage u BiH evidentan već godinama. Posebno je to vidljivo u ugostiteljskom sektoru, građevini i turizmu. Kaže da je uvoz stranih radnika jedan  od načina rješenja problema, pa su tako na građevinskim radovima angažovani radnici iz Turske i drugih zemalja.

Radnu snagu je  teško zadržati kaže direktor Investicijske fondacije ‘Impakt’ Senajid Đozo. Rješenje problema vidi u reformi tržišta. Ipak najviše zabrinjava odlazak mladih ljudi, stava je Muhamed Pilav iz Udruženja poslodavaca FBiH. Mladi ljudi odlaze iz različitih razloga. Preporukama pokušavamo da ukažemo na sve ono što je potrebno uraditi, a to su izmjene konkretnih zakona i procedura kako bi se unaprijedili poslovanje privatnog sektora i poslovnog okruženja u BiH, poručeno je sa konferencije.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

error: Content is protected !!