BiH

SARAJEVO: NA DVODNEVNOJ KONFERENCIJI DO ODGOVORA O BUDUĆNOSTI PIO SISTEMA U FBIH I REFORMAMA

  • U Sarajevu je otvorena dvodnevna konferencija pod nazivom „Reforme penzijskog i invalidskog sistema u FBiH, rezultati reformi i definiranje ciljeva   u sistemu za njihovo dostizanje u srednjem roku“ .Federalni premijer Fadil Novalić kazao je da su do sada poduzete reforme u ovom sektoru dale značajne rezultate. Ne tako davne 2018. godine penzioni fond je bio u minusu 226 miliona maraka, a danas je u plusu 80 miliona maraka, dok su penzije za trećinu veće, dodao je Novalić…

SARAJEVO, 15. septembra – PIO sistem u Federaciji BiH budžetska je stavka i prioritet u isplati i buduće generacije nemaju razloga za strah. Penzije se redovno isplaćuju od 5. u mjesecu bez kašnjenja, usklađivanja su redovna, kazali su čelni ljudi PIO-a i Federalne vlade na organiziranoj press konferenciji. 

Zakonom o PIO-u iz 2018. uveden je  novi izračun penzija kroz bodovnu formulu, te sada penzije isključivo zavise od perioda staža osiguranja i uplaćenih doprinosa, za razliku od prethodnog sistema koji je koristio koeficijent, kazao je federalni  ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača. Dodao je da je zakon zadržao postojeće institute – garancije minimalne penzije, zagarantovane penzije, a na prijedlog Udruženja penzionera uvedeno je pravo posmrtnine.

Vlada Federacije je  u jednoj od najizazovnijih reformi, postigla značajne rezultate. 2015. godine, penzioni fond je bio u minusu 226 miliona  a danas je u plusu 80 miliona maraka, istakao je federalni premijer Fadil Novalić. Uz sve izazove koje je donijela pandemija koronavirusa do aktuelne inflatorne krize koja potresa cijeli svijet, očuvan je, kazao je, penzioni sistem. Iz Vlade je najavljeno da će biti nastavljena maksimalna budžetska izdvajanja za penzionere, kao i mjere ekonomske politike.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.