BiH

RAČUNICA BH IZVOZA I UVOZA: IZVOZIMO JEFTINO MLIJEKO, A UVOZIMO SKUPI SIR…

  • Podaci o izvozu bh. proizvoda ukazuju na trend rasta za period od prvih sedam mjeseci ove godine. Iz BiH tako je izvezeno roba u vrijednosti oko tri milijarde maraka više u odnosu na isti period prošle godine. Ovaj rast, međutim, još uvijek nije dovoljan u odnosu na stvarne mogućnosti i ozbiljnije pozicioniranje države na ino tržište. Puno više uvozimo nego što izvozimo a jedan od razloga je i nedostajući proizvodni odnosno prerađivački kapaciteti kao i nedovoljna podrška države bh. privredi…

BIHAĆ/SARAJEVO, 15. septembra – Zvanični podaci Uprave za indirektno oporezivanje pokazuju da je BiH u šest mjeseci ove godine izvezla više od 34 miliona kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti oko 48 miliona maraka.

U istom periodu uvezli smo stranih mliječnih proizvoda količinski manje ali njihova novčana vrijednost veća je za skoro 30 miliona maraka. Jednostavno rečeno, BiH izvozi ono što je najjeftinije, mlijeko, dok uvozi sir, koji je najskuplji. Uz stare probleme, aktuelna svjetska kriza donijela je i nove. Rekordna inflacija ugrozila je i mljekarski sektor, a ovogodišnje vremenske neprilike prepolovile urod.

Priču o ovoj temi donosimo u večerašnjem Dnevniku…

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.