BiH

POŠTIVANJE IZBORNOG ZAKONA I PROCESA: PREDIZBORNA KAMPANJA I IZBORNI DAN NA ‘OKU’ DRŽAVNIH INSTITUCIJA

  • Do održavanja Općih izbora u državi ostalo je nešto manje od mjesec i po dana. Očekuje se zvanični početak predizborne kampanje, ali svima je jasno da je ona već odavno počela. Svjesni su toga i u pravosuđu i policiji no i za njih posao nadzora izbornog ciklusa starta sa službenim početkom kampanje. Učesnici izbora, policiji su u obavezi najaviti skupove i druge javne događaje…

BIHAĆ, 24. augusta – Do službenog početka predizborne kampanje ostalo je 10-tak dana. Politički akteri, učesnici ovogodišnjih  izbora, u mjesec dana kampanje nastojat će pridobiti povjerenje što većeg broja glasača, koji bi im trebali osigurati pozicije u vlasti. Kako će proteći predizborna kampanja, ali i najvažniji događaj – izborni dan, pratit će i predstavnici pravosuđa i policije. Ove godine međusobna koordinacija je na višem nivou, nakon što su na tome  insistirali i međunarodni zvaničnici kroz Misiju OSCE-a i Vijeća Evrope, a sve u cilju smanjenje zloupotreba izbornog procesa i poštivanja Izbornog zakona, odnosno njegovih izmjena koje je krajem jula nametnuo Visoki predstavnik OHR-a u BiH Christian Schmidt.

Policija će pratiti ponašanje političkih subjekata, nakon uvedenih novina u Izborni  zakon BiH. Izmjenama su, pored ostalog, utrostručene novčane kazne za kršenje Izbornog zakona BiH. CIK-u se daje mogućnost brisanja pojedinca s kandidatske liste ili stranku koja grubo prekrši zakon, a izabranim dužnosnicima kao i službenicima u javnim institucijama zabranjeno je da vode predizbornu kampanju u institucijama tokom radnog vremena. Najavljuje se i jača koordinacija policije i Tužilaštva. Na tome insistiraju i međunarodni zvaničnici, a imenovane su i kontakt osobe koje će koordinirati između navedenih institucija.

O temi koja se svakim novim danom ažurira novim informacijama o izbornom procesu, više donosimo u TV Dnevniku…

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.