PORODICE UKOPAVAJU KOSTI NAJMILIJIH U BRATUNCU DOK VLAST UKLANJA TRAGOVE KRVAVIH ZLOČINA

kolektivna dženaza

BRATUNAC, 12. maja – Salmir Hodžić, Mehmed Imamović, Salih Mehić i Salim Kadrić nakon tri decenije konačno će pronaći svoj smiraj. Žrtve su to ratnog zločina počinjenog u Bratuncu, a bit će ukopane u specifičnim okolnostima, odnosno pojačanim nacionalnim tenzijama u tom bh. mjestu.

Njihovi posmrtni ostaci pronađeni na različitim lokacijama na širem području Bratunca.

Nakon ubistva zapaljeni u kući

Najmlađa žrtva je Salmir Hodžić iz Suhe, koji je imao devet godina kada je ubijen, a prema tvrdnjama svjedoka zločina, on je skupa s majkom, bratom, djedom i nanom, kao i još nekoliko mještana, ubijen u porodičnoj kući njegovog djeda Osmana i oca Beriza. Potom su zajedno sa kućom zapaljeni.

Kako su potvrdili iz Instituta za nestale osobe, Salmirovi oskudni i dijelom nagorjeli skeletni ostaci su pronađeni prilikom ekshumacije koja je izvršena u junu 2002. u ruševinama porodične kuće. Dvije decenije kasnije, porodica je smogla snage da njegove sitne posmrtne ostatke zvanično identifikuje i da saglasnost da se spuste u mezar.

“Posljednji put sam ih vidjela prije 30 godina, a šta se dalje dešavalo samo dragi Allah zna. Za sve to nikada niko nije odgovarao, ali sada će duši nekako biti lakše jer ćemo znati gdje je Salmirov mezar“, kazala nam je Salmirova tetka Suadina Mujić.

Exit mobile version