BiH

NOVI ZAKON O OBRTIMA: UKLONJENE BROJNE PREPREKE, POZITIVNE PROMJENE U POSLOVANJU OBRTNIKA

  • Prema riječima Enesa Arapovića, predsjednika Obrtničke komora USK-a, u Zakonu o obrtu, nije po prvi put, ali ponovo je donesena odluka o vanjsko-trgovinskom poslovanju, gdje svi obrtnici mogu raditi i izvoz i uvoz svojih roba, mašina i alata i slično nabavljati, s tim da moraju rješenja uskladiti, i u rješenju mora biti da će se baviti vanjskotrgovinskim poslovanjem u okviru svoje djelatnosti…

BIHAĆ/SARAJEVO, 05. septembra – Novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima FBiH, na snagu je stupio u septembru prošle godine, a obrtnicima je donio mnogobrojne olakšice.

Omogućeno je vanjskotrgovinsko poslovanje, skraćena je i pojednostavljena procedura registracije obrta, ukinuta je podjela obrta na vezane i posebne obrte, čime je prvi put omogućeno obavljanje pojedinih vrsta obrta i bez stručne spreme, koja je velikim dijelom onemogućavala osobe, posebno mlade ljude, da registruju željeni obrt, a bez nepotrebnih administrativnih prepreka. Zahvaljujući novom Zakonu o obrtu, u USK-u zabilježen rast novoosnovanih obrta.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.