BiH

NOĆ KADA JE GORJELA VIJEĆNICA: PRIJE 30 GODINA ZAPALJEN JE SIMBOL SARAJEVA

  • Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, zapaljena je agresorskim granatiranjem na današnji dan prije 30 godina.

SARAJEVO, 25. augusta – U noći s 25. na 26. august 1992. godine granate vojske RS-a ispaljene s okolnih brda izazvale su požar u kojem je izgorjela sarajevska Vijećnica. Namjera je bila očita, a to je da se uništi kulturno naslijeđe jedne države, naroda i građana koji u njoj žive.

Uništeno je oko dva miliona bibliotečkih jedinica, knjiga, časopisa kao i rukopisi neprocjenjive vrijednosti, koji svjedoče historiju Bosne i Hercegovine.

Građani i uposlenici pokušali su spasiti knjige. Jedan dio je sačuvan, a Komisija za nacionalne spomenike BiH tu građu prije dvije godine proglasila je nacionalnim spomenikom. Te specijalne zbirke govore o državno-pravnom kontinuitetu, kulturnom identitetu, razvoju i dignitetu.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUB BiH) danas, s početkom u 11 sati, svečanim programom obilježit će tri decenije od spaljivanja Vijećnice.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.