BiH

NEKAD MAŠTA, DANAS STVARNOST: UVOZ RADNE SNAGE REALNA POTREBA, U VIŠE SEKTORA NEDOSTAJE 30 HILJADA RADNIKA

  • Bosni i Hercegovini nedostaje 30.000 radnika u sektoru građevinarstva, hotelijerstva i ugostiteljstva, industrije u kojoj se obavljaju teži fizički poslovi i poslovi opasni po zdravlje, ali i vozači, ugostitelji i turistički radnici. Stoga će u Udruženju poslodavaca Federacije BiH u predstojećem periodu insistirati na liberalizaciji uvoza stranih radnika u Bosnu i Hercegovinu kako bi se nadomjestio njihov nedostatak i zadovoljile potrebe tržišta…

BIHAĆ, 24. augusta – Na problem nedostatka građevinskih radnika, ugostitelja, vozača ukazao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije i naglasio potrebu liberalizacije uvoza stranih radnika u Bosnu i Hercegovinu. U Federaciji je ova procedura veoma komplikovana i treaje najmanje 6 mjeseci, dok je u manjem bh. entitetu RS kompletna procedura traje do 30 dana.

U Unsko-sanskom kantonu, nedostatkom radnika najviše je pogođen građevinski sektor. Samo jednog vlasnika građevinske firme iz Velike Kladuše, u proteklom periodu je napustilo desetak radnika. Prema riječima Adema Mujagića, u telefonskoj izjavi koju nam je dao u vezi teme, trenutno imaju potrebu za minimalno dvadeset radnika koje ne mogu naći na domaćem tržištu radne snage.

Mujagić dodaje kako su imali ponude građevinskih radnika iz Hrvatske da se zaposle u njegovoj firmi ali do sad to nije bilo moguće realizirati jer im kao poslodavac nije u mogućnosti osigurati radnu dozvolu, odnosno, to nije mogla učiniti administracija, kaže. I ovdašnjim hotelijerima i ugostiteljima potrebni su radnici, prednost će dati domaćim, ali ni njih nema. Iz Udruženja poslodavaca Federacije procjenjuju da domaćem tržištu rada treba trideset hiljada radnika.

O aktuelnoj temi više i šire govorimo u večerašnjem TV Dnevniku u 19,00 sati…

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

error: Content is protected !!