BiH

NADLEŽNE INSTITUCIJE UPUTILE POSLODAVCIMA PREPORUKE O ZAŠTITI RADNIKA NA OTVORENOM PROSTORU

  • Vrele struje iz Afrike već su zahvatile dio Sjedinjenih Država i Evrope. Prema prognozama meteorologa, tek nas očekuju vrućine. Zato bi poslodavci trebali ozbiljno shvatiti preporuke Ministarstva, Inspekcije i ljekara i učiniti sve da sačuvaju zdravlje svojih radnika… 

BIHAĆ, 24. juna – I prije zvaničnog početka ljeta, toplotni valovi zahvatili su veći dio Evrope. Ekstremno visoke temperature se šire iz sjeverne Afrike na stari kontinent, a suša je već zavladala Njemačkom, Švicarskom, Francuskom, Španijom i Portugalom.  U takvim uvjetima posebno je teško raditi ljudima čiji se posao odvija na otvorenom, u prvom redu građevinskim radnicima i poljoprivrednicima.  

Federalno ministarstvo rada izdalo je preporuku poslodavcima o zaštiti radnika na otvorenom prostoru u vrijeme najviših temperatura. Apel je uputio i Sindikat građevinara BiH.

Pozvali su nadležne u vlasti da izdaju upute poslodavcima u slučaju da ovo potraje proglase stanje elementarne nepogode, s obzirom da će se tom slučaju poduzeti neophodne mjere za zaštitu zdravlja radnika.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

error: Content is protected !!