NA SBF-U DODIJELJENA PRIZNANJA ‘SARAJEVO BUSINESS BRIDGE AWARDS’ ISTAKNUTIM KOMPANIJAMA I POJEDINCIMA

SARAJEVO, 11. maja – U okviru 11. Sarajevo Business Foruma (SBF) dodijeljena su prestižna priznanja “Sarajevo Business Bridge Awards” kompanijama i pojedincima koji su poslovanjem, inovativnim idejama i zapošljavanjem mladih doprinijeli razvoju poduzetništva, održivog razvoja i investicijske klime u regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Na osnovu ocjene stručnog žirija, nagrade “Sarajevo Business Bridge Awards” su uručene dobitnicima na svečanoj ceremoniji tokom prvog dana održavanja SBF-a, u prisustvu svjetskih i regionalnih političkih i biznis lidera.

Priznanje u kategoriji “New business of the year (Novi biznis godine)“ dobio je Porto Montenegro – Boka Place.

Krajem 2020. godine, Porto Montenegro je predstavio javnosti svoj dugo priželjkivani projekat – koncept inovativnog, urbanog naselja, Boka Place, koje odlikuje pažljivo planiran prostor, sa fitnes i velnes sadržajima, mnoštvom gastronomskih, šoping i zabavnih sadržaja i još mnogim povoljnostima koje će biti na raspolaganju, kako stanovnicima Porto Montenegra, tako i svim posjetiocima.

U kategoriji “Business Move of the Year (Poslovni potez godine)“ priznanje je dobila kompanija Lasta Čapljina iz Bosne i Hercegovine.

Jedna od najpozitivnijih privrednih priča u državi – “Lasta” Čapljina ponovno je otvorena zahvaljujući bosanskohercegovačkom biznismenu Petru Ćorluki. Ćorluka je ovu tvornicu kupio dok je bila u stečaju. Proizvodnja je već uveliko u toku i proizvodi su visoko pozicionirani na tržištu.

Priznanje “Business of the year (Biznis godine)“ pripalo je bh. tehnološkoj kompaniji Ministry of Programming – MoP.

MoP je IT kompanija sa sjedištem u Sarajevu, osnovana 2015. godine, specijalizirana za izgradnju start-up kompanija svjetske kvalitete. S više od 180 visokokvalificiranih stručnjaka u svom timu, MoP stvara inovacije na 11 međunarodnih tržišta diljem svijeta. U protekloj godini ostvarili su povećanje prihoda za više od 70%. Dobitnici su brojnih svjetskih priznanja.

U kategoriji “Social Impact (Društveni utjecaj)“ priznanje je dobio Filantropski Forum.

Filantropski Forum je platforma za kompanije, organizacije i pojedince, lidere koji ulažu u bolje društvo u Bosni i Hercegovini. Vizija filantropskog foruma je: Bosna i Hercegovina koja ulaže u opšte dobro danas za bolje društvo sutra.

Priznanje “Investment of the Year (Investicija godine)“ dobila je kompanija Eastern Mining d.o.o.

Eastern Mining d.o.o ima koncesiju za istraživanje i eksploataciju u Bosni i Hercegovini (Projekt Vareš). Projekt Vareš sastoji se od dva istražna mjesta, Veovača i Rupica. Pogon je prestao sa radom početkom 1990-ih i sada je ponovo pokrenut. Ova investicija donijela nova radna mjesta u ovaj kraj BiH.

Također, priznanje u kategoriji “BH brand ambassador (BH brend ambasador)“ pripalo je slavnom bh. košarkašu Jusufu Nurkiću. Jusuf Nurkić, bosanskohercegovački je profesionalni košarkaš NBA tima Portland Trail Blazersa i član nacionalnog tima svoje zemlje.

Priznanja ovogodišnjim dobitnicima su uručili predsjednik Uprave Bosna Bank International Banke Alek Bakalović i ostali članovi žirija, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, bivši premijer Republike Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i vlasnik i osnivač ASA Prevent grupe i Hastor fondacije Nijaz Hastor.

Ove godine, u sklopu foruma, predstavit će se oko 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije. Sve kompanije iz regiona koje su prijavile projekat putem oficijelne stranice Sarajevo Business Foruma, osim same promocije i prezentacije, imat će mogućnost sastanaka sa potencijalnim partnerima i investitorima zainteresovanim za investiranje u privredu zemalja regiona.

Organizator najveće i najznačajnije investicijske konferencije u regiji je Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te dioničarima BBI banke – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom (DIB), Abu Dhabi islamskom bankom (ADIB) i drugim partnerima.

Globalni komunikacijski partner 11. Sarajevo Business Foruma 2022 je novinska agencija Anadolu Agency (AA), a zvanični avioprijevoznik 11. SBF-a kompanija Turkish Airlines.

Exit mobile version