BiH

MEĐUNARODNI DAN SLOBODE PRISTUPA INFORMACIJAMA: INSTITUCIONALNA BH TRANSPARENTNOST U KRŠENJU ZAKONA U BIH

  • Danas je Međunarodni dan slobode pristupa informacijama. Koliko i da li građani ove države uopšte imaju pristup infromacijama od javnog značaja, pitanje je na koje nema jednostavnog odgovora. Razočaravajući podaci istraživanja Transparency Internationala i ove godine pokazuju i potvrđuju da nema dovoljno napretka u transparentnosti institucija. Kako i na koji način nosioci javnih institucija svakodnevno krše zakonska prava građana pitali smo upućene u današnju stvarnost…

BIHAĆ/SARAJEVO, 28. septembra – Tek polovina javnih i nadležnih organa u Bosni i Hercegovini dostavlja informacije u zakonom propisanom roku, poražavajući su ovo podaci istraživanja Transparency Internationala BiH. Dodatno obeshrabruje činjenica da u našoj zemnji Zakon o pristupu informacijama krše i pravosudne institucije.

Dijana Begović, urednik informativnog programa Radija USK prošle godine u novembru obratila se Tužilaštvu BiH kada je vršen napad na ustavno-pravni poredak države BiH upravo od nosioca javnog organa, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Tražila je podatke koliko prijava je podneseno, proces koji je pokrenut i u kojoj je trenutno fazi. Već godinu dana odgovor nije došao, niti jedna riječ o procesuiranju spomenutog slučaja, što samo po sebi govori o onom što je općepoznato – nema transparentnosti osim u kršenju iste.

Priču o ovoj aktuelnoj temi donosimo u večerašnjem TV Dnevniku…

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.