JOŠ NIŠTA OD SMANJENJA PDV-A I UKIDANJA AKCIZA NA GORIVO U BIH

 SARAJEVO/BANJA LUKA, 12. maja – Danas u Banjaluci bilježimo cijene dizela od 3,17 do 3,29 KM, dok je benzin nešto ispod tri marke. Potrošači kažu da toče manje količine goriva. Posebno se to odnosi na poljoprivrednike koji moraju da kupuju i drugi repromaterijal. Jednog od njih zatičemo ogorčenog što do sada akcize nisu ukinute.

Političari proteklih dana ovu temu uglavnom spominju kada odgovaraju na pitanja novinara koji svakodnevno izvještavaju o poskupljenjima.

“To je posao parlamentarne skupštine BiH, Vlada je svoj dio uradila. Ja ih pozivam da to završe što prije”, kaže predsjednik Vlade RS Radovan Višković. 

Dok cijene goriva ne prestaju da rastu neizvjesno je kada bi PS BiH mogla ponovo razmatrati privremeno ukidanje akciza. Delegati Doma naroda odbacili su hitnu proceduru po ovoj tački tako da bi se po pitanju akciza raspravljalo u redovnoj proceduri. Procjene su da bi ukidanjem akciza gorivo bilo jeftinije između 35 i 40 pfeniga u zavisnosti od vrste goriva.

Prema dostupnim informacijama, ukidanje akciza trebalo bi da se nađe na jednoj od narednih sjednica u državnom parlamentu. Neizvjesno je kada i na koji način će biti okončana ova procedura i donesena odluka.

“Skoro sve stranke su zagovarale smanjenje odnosno ukidanje akciza na naftu i naftne derivate, onda mijenjaju političke stavove i razvlače, sada to postaje besmisleno i građani ne vjeruju da će vlasti nešto uraditi po tom pitanju”, navodi poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Jasmin Emrić (A-SDA). 

“To je još uvijek u proceduri, međutim, tu pozivam građane da kazne one koji su protiv toga. Građani su ti koji plaćaju da se autoeceste grade, međutim, autoceste se ne grade, imamo punjenje budžeta i onda taj novac ide na otpremnine. Evo imali smo nedavno čelnike doma naroda SDA, HDZ, SNSD, koji su samo u jednom danu uzeli preko 100 hiljada maraka otpremnina”, ističe poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Damir Arnaut (Naša stranka). 

Globalna kretanja cijena nafte teško mogu biti slamka spasa koja bi potrošačima dala kakvu-takvu nadu. Distributeri sporo reaguju na snižavanje cijena i ako ih uopšte bude. Intervencija države ispostavlja se kao jedino kratkoročno rješenje kojeg nema.

 

Exit mobile version