BiH

INFLACIJA, DRŽAVA I NACIJA: AKCIZE I GRAĐANI IZMEĐU LOŠEG UPRAVLJANJA DRŽAVOM I JOŠ GORE PERSPEKTIVE

  • Prije sedam mjeseci predloženo je da i BiH, kao i svaka funkcionalna država, uslijed enormnih poskupljenja, nekontrolisane inflacije i još jednog finansijskog udara na džepove građana, privremeno ukine akcize na naftu i naftne derivate. Peripetije, iza kojih prema mišljenju ekonomskih analitičara, koji su govorili i za našu tv kuću, stoje lobiji bogatih naftaša koji imaju utjecaj na političare u ovoj državi, skoro pa svakodnevno dobijale su neko novo lice. Pa je tako iz SNSD-a predloženo, a u Domu naroda uz dodatne HDZ-ove glasove prihvaćeno da suspenzija akciza traje samo mjesec dana. To se promijenilo jučer. Makar deklarativno, ali hoće li i stvarno?

BIHAĆ, 13. septembra – Jučer je zasjedala zajednička komisija oba doma državnog parlamenta. Zadatak im je bio uskladiti tekstove Izmjena Zakona o akcizama, a što bi u konačnici trebalo rezultirati ukidanjem ovih nameta na naftu i naftne derivate. Za građane BiH to bi značilo i da će goriva biti jeftinija za oko pola marke. I uskladili su, i to onaj prvi prijedlog, da se akcize ukinu na 6 mjeseci sa mogućnošću produženja mjere za još tri mjeseca. To je bio i prvotni prijedlog Saše Magazinovića. Odbijen je prijedlog SNSD-ove Dušanke Majkić da se akcize suspenduju na samo mjesec dana.

Da bi to stupilo na snagu, potrebno je da opet oba doma zasjedaju i donesu identične zaključke. Kakve su šanse za to, saznajte u priči koju donosimo u večerašnjem TV Dnevniku…

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.