BiH

DELEGACIJA EU U BIH ISKRENO PODRŽAVA RAD INSTITUTA I AKTIVNOSTI NA PRONALAŽENJU NESTALIH OSOBA

  • Održan je sastanak predstavnika Instituta za nestale osobe BiH sa zamjenicom Johana Satlera, šefa Delegacije EU u našoj državi. Evropska unija i dalje će pružati pomoć Institutu, ali jedan od najvažnijih uslova tome je da ova institucija ostane državna, a ne da se ingerencije spuštaju na entitetske nivoe. Diskriminacija prilikom pronalaska nestalih ne smije postojati, rečeno je prilikom sastanka, a upravo od evropske diplomacije u BiH, direktor Instituta je tražio ne samo finansijsku, već i politički podršku…

SARAJEVO/BIHAĆ, 05. jula – Svaka politizacija u priči o traženju nestalih osoba sa po dručja Bosne i Hercegovine je neprihvatljiva, kazala je prilikom posjete Insititutu za nestale osobe, Ekatarina Dorodnova, zamjenica šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Rad ovog Instituta, kaže Dorodnova je izuzetno važan, a pri tome esencijalno je da se zadrži nediskriminatorski odnos. Rad Instituta cijeni dragocjenim i bitnim za porodice nestalih koje žele da stradalim osiguraju konačno počivalište.

Inače, osamdeset posto nestalih osoba u ratu s kraja devedesetih godina, istraživači ovog Instituta su uspjeli pronaći. Da bi i ostali nestali bili pronađeni, da bi se do kraja doveo zadatak Instituta za nestale osobe, njegov direktor je rekao da su od Evropske unije tražili političku podršku. Posebno u svjetlu nedavnih pokušaja u Narodnoj skupštini RS-a, kada je i ovaj Institut između ostalih državnih institucija trebao biti onaj čije bi se ingerencije spustile sa državnih na entitetske nivoe.

Više i šire o temi koja je aktuelna u BiH i zemljama regije donosimo u večerašnjem TV Dnevniku…

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.