BiH

BOSNA I HERCEGOVINA ZVANIČNO POSTALA ČLANICA MEHANIZMA ZA CIVILNU ZAŠTITU EU-A

  • Bosna i Hercegovina je ranije bila članica primateljica pomoći Mehanizma civilne zaštite EU-a, ali će od sada, kao “punopravna članica”, po potrebi slati pomoć i zemljama kojima je potrebno…

SARAJEVO/BRISEL, 06. septembra  – Bosna i Hercegovina pristupila je Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije (EU) kao punopravna članica, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Komisije EU-a navedeno je da je Bosna i Hercegovina postala nova članica mehanizma uspostavljenog za solidarnost u situacijama poput prirodnih katastrofa.

Bosna i Hercegovina je ranije bila članica primateljica pomoći Mehanizma civilne zaštite EU-a, ali će od sada, kao “punopravna članica”, po potrebi slati pomoć i zemljama kojima je potrebno.

Tim povodom danas je u Sarajevu održana ceremonija potpisivanja učešća Bosne i Hercegovine u mehanizmu na kojoj je učestvovao Janez Lenarčić, član Komisije EU zadužen za upravljanje krizama, i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Lenarčić je izjavio da je ove godine povećan broj elementarnih nepogoda širom Evrope te da je na cijelom kontinentu došlo do ozbiljne suše sa šumskim požarima.

Ističući važnost zajedničkog djelovanja u takvom trenutku, Lenarčić je naveo da će i druge zemlje imati koristi od učešća Bosne i Hercegovine u mehanizmu.

Pored 27 zemalja EU-a, Island, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Tukiye i Bosna i Hercegovina su članice Mehanizma civilne zaštite EU-a. Mehanizam se koristi u svrhe kao što su priprema i reagovanje na prirodne katastrofe kao što su požari, poplave i zemljotresi.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.