BiH

BOSANSKA KOSTAJNICA: MDD ‘MERHAMET’ DOBRIM DJELIMA ZAISTA ČINE HUMANI I DOBRI LJUDI

  • Prilikom nedavne posjete Bosanskoj Kostajnici i tamošnjem bošnjačkom stanovništvu, naša ekipa je posjetila i Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ čiji volonteri organiziranjem humanitarnih akcija godinama brinu o socijalno ugroženim i starim i iznemoglim osobama kojima je ova humanitarna organizacija istinski prijatelj i slamka spasa od gladi. „Merhamet“ je to do sada potvrdio u brojnim prilikama u kojima im pomaže preživjeti i ionako težak život nastoje im učiniti bar malo lakšim…

BOSANSKA KOSTAJNICA/BIHAĆ, 11. juna – Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ u BIH ove godine obilježava 109 godina svoga postojanja i rada. Na ovu činjenicu ponosni su i u njegovom Osnovnom odboru u Bosanskoj Kostajnici koji je nakon četrdesetogodišnjeg prekida u bivšem socijalističkom sistemu, počeo djelovati pred rat. Tokom agresije humanitarnim akcijama intenzivno je pomagao kostajničkim Bošnjacima što čini i danas.

U kostajničkom „Merhametu“ smatraju kako postoji potreba i za otvaranjem javne kuhinje koju još nisu u mogućnosti otvoriti. Vjeruju kako će to u dogledno vrijeme biti u prilici. Pored javne kuhinje, Halilović se nada da će otvoriti i restoran u kojem bi se građani družili s ljudima na rubu egzistencije, kako bi ih socijalizirali i život im učinili bar malo podnošljivijim. U najtežem socijalnom stanju je petnaestak osoba kojima „Merhamet“ konstantno pomaže.

Naši građani u dijaspori su prepoznali Merhametovu humanitarnu misiju pa su s ovim društvom osnovali neformalnu fondaciju „Kostajničani Kostajničanima“ putem koje doniraju sredstva za kupovinu namirnica koje dijele socijalno ugroženima. Medžlis IZ-e i volonteri Merhameta uzeli su učešća u otklanjanju posljedica potresa na Banovini u susjednoj Hrvatskoj, radeći više dana na sanaciji oštećenih krovova kuća kostajničkih Bošnjaka u dijaspori, pokazavši tako spremnost da ih zaštite od propadanja.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

error: Content is protected !!