BiH

BIH: GRAĐANI POZDRAVLJAJU ODLUKU O ZABRANI IZVOZA OBLOVINE, OGRIJEVNOG DRVETA I PELETA

  • Vijeće ministara BiH sredinom sedmice na vanrednoj sjednici donijelo je odluku o zabrani izvoza oblovine, ogrijevnog drveta i peleta. Ova mjera donesena je kako bi se stabilizirale cijene koje su u odnosu na prošlu godinu udvostručene te je time ogrijev za narednu zimu postao preskup ali i nedostupan za domaće kupce. Zabrana izvoza za početak je ograničena na tri mjeseca s mogućnosti da se po potrebi ovaj rok i produži. Šta o tome misle kupci ali i vlasnici pilana donosimo više u prilogu u večerašnjem TV Dnevniku…

BIHAĆ, 18. juna – Odluka o zabrani izvoza drvnih sortimenata i peleta donesena je jednoglasno od strane oba entiteta, što je vijest koju su potrošači s nestrpljenjem čekali. Građani s kojima smo razgovarali u anketi pozdravili su i ocijenili pozitivnom odluku o zabrani izvoza, jer iz vlastitog iskustva već osjećaju i znaju koliko je ‘skočila’ cijena ogrijevnog drveta ili peleta.

Podsjećamo, uz ostala poskupljenja koja se odnose na široku paletu proizvoda, najviši rast cijena zabilježen je za ogrijevno drvo i pelet. Nedostatak sirovina  zbog rata u Ukrajini doveo je do enormne potražnje u zemljama u EU  što su iskoristili domaći proizvođači izvozeći drvne sortimenete po daleko višim cijenama. Zabrana izvoza svakako je dobra ne samo za građane već i pilane koje ne izvoze jer se nadaju kako će tako moći dobiti veće količine sirovine i odgovoriti na potražnju tržišta.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.