MILORAD DODIK TRAŽI OSTAVKU ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA: AKO JE NE PODNESE POKREĆEM PROCEDURU SMJENE

BIH, 17. maja –Ako predsjedavajući ne podnese ostavku tražit ću njegovu smjenu ako to ne učini do naredne sjednice Predsjedništvarekao je Dodik, kritikujući kako je istakao samovoljne istupe.

Dodik je najviše zamjerio Džaferoviću zbog njegovog obraćanja na Vijeću sigurnosti prošle sedmice, kazavši da za to nije imao odobrenje Predsjedništva te da je iznio lične stavove.

Vidljivo je gotovo na svim nivoima, jedna vertikala koja ide iz SDA, i koja od Predsjedništva, odnosno Ministarstva vanjskih poslova, djeluje mimo ustava, mimo poslovnika o radu“, izrazio je Dodik nezadovoljstvo djelovanjem Bisere Turković.

Vidljivo je da su oni uzurpirali i zauzeli ministarstvo spoljnih poslova, vješto su iskorisitli da od 6 čelnih ljudi u ministarstvu vanjskih poslova nema nijednog Srbina”, rekao je Dodik.

Rekao je da od svih stranka jedino SDA u svome programu rada ima odredbe koje ruše Dejtonski sporazum, a da se Džaferović ponaša u skladu sa tim.

Ne može to koristiti kao opravdanje da krši član D u kojem kaže zastupa usaglašene stavove predsjedništva” optužio je Dodik Džaferovića.

Optužio je Bošnjake da se kroz nametanje sankcija Rusiji žele dodvoriti strancima sa zapada, ali da misli da je bolje za sve da BiH zadrži neutralan status, a posebno zbog energetske politike.

Nema nijedne odluke, donešene u nadležnom mjestu i nadležnom nivou. Jedino nadležno mjesto je Predsjedništvo“, poručio je optužbama opozicije iz RS-a da su uvedene sankcije Rusiji.

Dodik je rekao i da je danas glasao za neke tačke u skladu sa interesima Republike Srpske, te odluke vezane za određene grantove i ekonomska pitanja.

Predsjedništvo je odoborilo i da općinama Ljubinje i Stolac koje su pogođene zemljotresom uputi po milion KM, te da se porodici stradale djevojke u Stocu uplati 50.000 KM

Rekao je da se protivi prolongiranju izbora i da se oni trebaju održati 2. oktobra u skladu sa odlukama.

Dogovoreno je da se sačeka, da se ne vrši presija na Savjet ministara i da se nakon toga telefonski konsultujemo oko toga“, rekao je obezbjeđivanju sredstava za održavanje izbora.

Na kraju je kazao da će BiH biti zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda ili je neće biti.

 

Exit mobile version